Mål 12

Ansvarligt forbrug og produktion

Som tøjfirma bærer vi en stor del af ansvaret i klimakrisen og derfor er det vores mission at hjælpe der, hvor vi kan gøre mest. Her kan du læse om, hvordan vi arbejder med ansvarligt forbrug og produktion.

Design

Vi inkorporerer bæredygtighed allerede i starten af vores designproces. I 2020 introducerede vi vores basis-mærke, CC Heart. Vores kunder har kendt til og gået med vores produkter i mange år og derfor følte vi, at det var på tide at give vores kerneprodukter et nyt look og en ny identitet. I samme ombæring, blev CC Heart starten på vores digitale designproces. Med vores første 3D-designs kan vi reducere en stor mængde vareprøver fra vores produktions-flow og dermed reducere vores klimaaftryk.

Basis-tøj produceret i gode og modstandsdygtige materialer er essentielle for en bæredygtig garderobe. Derfor producerer CC Heart styles i gode og modstandsdygtige materialer, du kan bruge fra sæson til sæson. De holder længe, så du ikke har brug for at købe nye basis-items hele tiden. Dette reducerer både dit og branchens klimaaftryk betydeligt.

Mærkater

Hos Coster Copenhagen gør vi alt for at gøre vores bedste – selv de helt små detaljer kan gøre en kæmpe forskel, også for miljøet. Derfor er alle de mærkater, der hænger i vores tøj, produceret i FSC-certificeret papir. Samtidig er vores vaskemærker, hvor du finder vaskeanvisninger til dit tøj, også produceret i OEKO-TEX certificeret bomuld.

Ikke nok med, at vi arbejder hårdt på at producere i mere bæredygtigt ansvarlige materialer, så gør vi også vores bedste for, at tøjet bliver sendt på en måde, der sikrer den mindst mulige miljøpåvirkning.

Når vi får sendt tøjet fra vores leverandører til vores lager, vælger vi oftest at få tøjet sendt med tog, da det har en mindre miljøpåvirkning end f.eks. med skib eller fly.

Når vi sender tøj fra vores lager og hjem til dig, har vi også taget nogle bæredygtige valg, så vores klimapåvirkning mindskes. Stort set alt vores emballage er lavet af genbrugte materialer. Vi starter med at pakke dine varer ind i genbrugt silkepapir og vedlægger et postkort, der er lavet af genbrugt karton. Derefter kommer vi dine varer ned i en forsendelsespose, der er lavet af genbrugt og nedbrydeligt plastik, med klistermærker på, der også er lavet af genbrugt materiale. Selv de papkasser vi opbevarer tøjet i på lageret, er produceret i genbrugt pap og vi sørger for at bruge dem flere gange, så vi forlænger livscyklussen på dem.

Materialer

Et af de vigtigste valg i produktionen af tøj, er valget af materialer. Her kan vi gøre meget for at vælge bæredygtigt ansvarlige materialer, hvilket vi gør en stor dyd ud af hos Coster Copenhagen.Her kan du læse om, hvilke materialer du skal holde øje med for et mere bæredygtigt ansvarligt valg.

Deadstock

Ved produktion af tøj er der meget spildmateriale. Dette overskydende spildmateriale kaldes for ”deadstock” og kan ikke bruges af en lang række årsager. Derved er det en alarmerende stor mængde deadstock, der bliver smidt ud hvert år, hvilket har en stor påvirkning på klimaet.
Derfor har vi samarbejdet med vores leverandører om, hvordan vi kan bruge deadstock fra produktionen af vores tøj og opbruge det, fremfor at smide det ud.

Vi havde brug for et produkt, der havde den mindst mulige miljøpåvirkning i produktion samtidig med, at vi gerne ville bruge så meget af vores deadstock som muligt. Et firkantet tørklæde var løsningen. På den måde kunne vi opbruge al tekstilet på stofrullerne og dermed mindske vores mængde af deadstock. Da alle stofruller ikke har den samme bredde, er tørklæderne produceret i forskellige størrelser, afhængigt af bredden på stofrullen.

Vores første produktion af deadstock-tørklæder blev lanceret i april 2021.

BÆREDYGTIGT ANSVARLIGE MATERIALER

Seawool

Seawool er et helt nyt bæredygtigt materiale. Seawool er lavet af en blanding af genbrugte plastikflasker og overskydende østersskaller fra fødevareindustrien. Seawool har en 99% sammenlignelighed med uld – Seawool er nemlig også varmeregulerende, selvrensende og har en lækker, blød kvalitet, uden at kradse. Derudover har Seawool flere praktiske funktioner, da det også er et antibakterielt og antistatisk materiale, der er hurtigttørrende.

EcoVero Lenzing viskose er en mærkefiber, der er lavet af fibre fra bæredygtige træer og papirmasser og kun fra kontrollerede og certificerede kilder. EcoVero Lenzing viskose har et certificeret mindre klimaaftryk og en lavere vandpåvirkning end generisk viskose og derfor bærer det også EU’s miljømærke. 

Genanvendt Polyester

Selvom polyester fremmer den syntetiske fremstilling af PET og produktionen har en markant udledning af drivhusgasser, er det et meget modstandsdygtigt materiale, der kan genbruges mange gange. Derfor bruger vi genanvendt polyester i vores produkter for at forlænge polyesters livscyklus og mindske behovet for at producere nyt. 

Cupro er lavet af tynde bomuldsfibre, der er til overs fra produktionen af bomuld og er dermed et biprodukt af bomuldsproduktion. Det hjælper med at nedsætte klimaaftrykket af bomuldsproduktionen, da mere af planten bliver brugt. Produktionen af cupro kræver dog brug af kemikalier. Disse kemikalier genbruges i et lukket kredsløb og ryger derfor ikke ud af fabrikken og skader økosystemer.

Lyocell

Lyocell minder om viskose, både i måden det ser ud på, men også i måden det bliver fremstillet. Lyocell bliver fremstillet af træfibre, der bliver opløst i et lukket kredsløb, så det ikke har en skadende effekt på omkringliggende økosystemer. De opløste, tynde træfibre bliver derefter spundet til garnet og vævet til stof.

NATURVENLIGE MATERIALER

Økologisk Bomuld

Ved økologisk opdræt af bomuld, bruges en naturlig metode til bekæmpelse af skadedyr og bakterier, der ikke har samme klimapåvirkning som ved brug af kemikalier. Brug af økologisk bomuld, fremfor generisk bomuld, hjælper dermed også at fremme biodiversitet og nedsætte udledningen af drivhusgasser.

Hør kommer fra hørfrøet og er en kendt, plantebaseret fiber. Til produktionen af hør, skal der ofte ikke bruges mere end regnvand – derved har produktionen af hør brug for langt færre kemikalier end andre materialer, hvilket resulterer i en mindre miljøpåvirkning.

DYREVENLIGE MATERIALER

Dun

Hos Coster Copenhagen bruger vi ikke dun i vores produkter. Vi har taget dette valg, da vi føler, at vi ikke kunne stå inde for, hvordan dun bliver udvundet af producenter. Dun kommer ofte fra gæs eller ænder og dyrene er ofte levende, når dunene bliver plukket, hvilket er en brutal og smertefuld proces for dyrene.

Det læder vi bruger hos Coster Copenhagen, får vi fra Indien, hvor det er ulovligt at slagte dyr for at producere læder. Derfor kommer alt det læder vi bruger fra fødevareindustrien, så der ikke bliver slagtet dyr på grund af læder. Dette generer mindre spild, da mere af dyret bliver brugt.